A1 Capital, olası faiz indirimleri konusunda Merkez Bankası yetkililerinin net sinyaller vermekten kaçındıklarını bildirdi. Raporda şu ifadeler yer aldı:
"Genel olarak, TCMB kalıcı enflasyon katılığı görmeyi beklemiyor ve mevsimsel faktörlerin mevsimsel olarak düzeltilmiş aylık enflasyon oranını yılsonuna kadar %1'in biraz üzerine (şu anda %2,5'in üzerinde) düşürmesi bekleniyor. Olası faiz indirimlerine gelince, TCMB yetkilileri net sinyaller vermekten kaçındılar. Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, parasal genişlemenin zamanlamasının ekonomik verilere göre belirleneceğini ve bu nedenle faiz indirimlerinin hızının yavaş mı yoksa hızlı mı olacağını tahmin etmenin erken olduğunu belirtti. Banka, bundan sonra uluslararası rezerv gelişmelerini, aylık enflasyon verilerini, ekonomik faaliyet eğilimlerini ve yerleşiklerin portföy kararlarını yakından izleyecek ve bunların hepsi para politikası duruşunu etkileyecek.
TCMB, Koşullar izin verirse faiz oranlarını düşürebilir ve makro ihtiyati tedbirleri koruyabilir veya faiz oranlarını yüksek tutarak hacim kısıtlamalarını kademeli olarak gevşetebilir. İkinci seçenek, kurumsal sektörden banka finansmanına erişimde yaşanan zorluklarla ilgili artan şikâyetlere yanıt olarak yakından değerlendiriliyor ve Kredi Garanti Fonu'ndan destek çağrılarının yenilendiğini görüyoruz.
Ve Küresel ekonomik büyüme daha da yavaşlarsa ve petrol fiyatları beklenenden daha hızlı düşerse, TCMB politika faizini daha agresif bir şekilde düşürmek için faiz indirimi döngüsünü hızlandırabilir. Şu anda, politika oranı indirimi için beklentimiz Temmuz ayı toplantısı fakat son zamanlarda, döviz arzı kademeli olarak toparlanırken ve TCMB döviz alımlarına devam ederken, Türk lirası likidite açığı önemli ölçüde daraldı ve fonlamanın efektif maliyeti politika faiziyle daha yakın bir şekilde hizalanarak üst banttan politika faizini altına düştüğü göz önüne alındığında, daha erken bir hamleyi dışlamıyoruz.
ABD tarafında ise; Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu ABD Temsilciler Meclisi, Trump'ın vergi indirimi yasa tasarısını dar bir çoğunlukla kabul etti. Bu yasa tasarısı, Trump'ın seçim kampanyasındaki vaatlerinin çoğunu yerine getirecek, ancak önümüzdeki on yılda 36,2 trilyon dolarlık ABD borç yığınını 3,8 trilyon dolar artıracak.
Hazine getirileri, özellikle daha uzun vadeli vadede, yasa tasarısının kabulü öncesinde ABD mali sağlığına ilişkin endişeler nedeniyle tırmandı. Büyük ekonomiler için sorunsuz bir süreç olan milyarlarca dolarlık devlet tahvili satışları, hükümetin savurganlığını ve enflasyon beklentilerini sorgulayan tahvil yatırımcılarının arenası haline geliyor. Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde tahvil piyasaları iktidar partilerinin talep ettiği vergi indirimlerinden hoşlanmıyor gibi görünüyor.
Bu haftaki 20 yıllık ABD tahvil satışının zayıf seyri ve Japonya'nın 2012'den bu yana en kötü ihale sonucu, piyasalar için bir uyarı niteliğinde oldu. Yatırımcılar, borcun kötüleşmeye devam ettiği ve büyüme dinamiklerinin daha kırılgan olduğu bir dünyada yaşıyorsak, bu tahvilleri tutmak için talep ettiğimiz risk primlerinin artması gerektiğini düşünüyor ve şu anda olan da bu."
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 gazetedijital.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.